Maatschappijoriëntatie

Het aanbod MO bestaat uit een brede waaier van maatschappelijke onderwerpen waarrond een aantal elementaire vaardigheden worden aangebracht. De thema’s zijn erg uiteenlopend : gezondheid, communicatie, huishouding, mobiliteit, werk, cultuur, techniek, omgaan met veranderingen, samen leven, …

Een greep uit het aanbod :

Slim met geld

Cursisten leren voor een aankoop prijzen te vergelijken en oefenen dat samen met een boodschappenlijst in de winkel. Tegelijk wijzen we op adders onder het gras bij reclame. We analyseren het gezinsbudget : welke zijn de vaste inkomsten, uitgaven en hoe kan je een eenvoudig overzicht bijhouden. De cursisten maken kennis met internetbankieren en vernemen waar ze kunnen aankloppen bij financiële problemen.

Voorbereiding op het theoretisch examen rijbewijs

De leerstof voor het theoretisch rijexamen wordt op een praktische en laagdrempelige wijze aangebracht. Cursisten oefenen in het afleggen van een multiple choice examen op de computer. Ze krijgen tips en ondersteuning bij het instuderen van de materie.

Communicatie en basis Engels voor kamermeisjes/ontbijtmedewerkers (i.s.m. JES Stadslabo)

We reiken cursisten in de opleiding kamermeisje/ontbijtmedewerker van JES enerzijds een aantal communicatietechnieken aan om ondanks hun beperkte talenkennis op een klantvriendelijke, professionele manier een boodschap over te brengen. Anderzijds bieden we hen een basis Engels om het ‘hoteljargon’ onder de knie te krijgen en een elementaire conversatie te kunnen voeren met gasten of leidinggevenden.

Communiceren (oa ism de gevangenis en Groep Intro)

Binnen deze module gaat veel aandacht naar het onderscheid tussen verbale en non-verbale communicatie. Cursisten reflecteren op basis van praktische oefeningen over de impact van beide communicatievormen. Ze leren hoe ze zelf overkomen bij het brengen van een bepaalde boodschap en hoe ze hun houding kunnen bijsturen. We staan ook stil bij verschillende communicatiekanalen en voor welke boodschap je ze kan inzetten.

Omgaan met conflicten (oa ism de gevangenis)

Cursisten leren een gesprekssituatie inschatten en er flexibel mee omspringen. Ze leren wat assertiviteit is en hoe je ‘neen’ kan zeggen. Cursisten oefenen op het aankaarten van problemen op een gepaste wijze.